Çiklsitët në rrezik, mungojnë shtigjet e sigurta

Loading...

Loading…

Kjo është koha e shpërbërjes së mbeturinave në natyrë

Shkup, 23 mars – Hudhja e mbeturinave nëpër vendet publike është berë një shprehi në vendin tone, pasi ato vazhdojnë të mbeten një problem I madh aktual. Shkatërrimi I tyre nuk është I njejtë, eksiztojnë dhe kohëra të shpërbërjes së tyre si psh: Lëvozhga e mollës shpërbëhet brenda dy muajve, ajo e bananes një muaj, gazetat gjashtë javë, letrat e toaletit 4 javë, fije sintetike 500 vjet, shtof pambuku nga 8 deri më 10 vjet, shkrepëse 6 muaj, filter cigareje 1 vjet, çamçakëz 1 vjet, kanaqe alumini 10 vjet, kesë plastike nga 100 deri në 1000 vjet, shishe plastike gjithashtu nga 100 deri në 1000 vjet, çakmak 100 vjet, pamper pelenë 200 vjet, kartalë telefonike 1000 vjet, shishe qelqi asnjëherë, kuti kartoni 2 muaj, dhe tetrapak 3 muaj.
Ka dhe nga qytetarët të cilët mendojnë se nëse sot ndalen hudhjet e mbeturinave pas 1000 vjetëve do të kemi natyrën e pastër.

Mbi 300 deponi ilegale dhe 1500 grumbuj plehrash fshati

Shkup, 21 mars – Në dhjetë ditët e fundit, në kuadër të aksionit për shpalljen e deponive dhe plehërishtave për trashëgimi autentike kulturore, Qendra për Arte Bashkëkohore (QAB) Shkup, vizitoi mbi 200 deponi në gjithë Maqedoninë. Sipas njohurive deri te të cilat ka ardhur Qendra, në territorin e vendit ka mbi 300 deponi ilegale dhe pothuajse gjashtë herë më shumë respektivisht mbi 1500 grumbuj plehrash fshati dhe plehërishte, shkruan gazeta KOHA.

Si rajone më të rrezikuara dhe më të pasura me deponi dhe plehërishte nga QAB i potencojnë rajonin e Pollogut, ndërsa pas tij vjen rajoni i Shkupit dhe Kumanovës. Deponitë më të bukura dhe më të zhvilluara që theksohen me diversitetin dhe pasurinë e tyre, njëkohësisht edhe më së miri e shkatërrojnë peizazhin i shënuan me tabelat e duhura, respektivisht i shpallën për trashëgimi kulturore kombëtare.

“Interesant është fakti se plehërishtja  më e mëdha  është e ngjatë për 30 km dhe gjendet në dy brigjet e Vardarit në drejtim të rrymës së Gostivarit dhe Jegunovcit ku praktikisht plehrat, mbetjet ndërtimore, mobiljet e vjetra dhe mbeturinat në mënyrë ciklike renditen gjatë 30 km ndërsa largësia më e madhe pa mbeturina në këtë terren është një kilometër. Në kuadër të këtij aksioni dedikuar për mbështetjen e iniciativave që luftojnë për parandalimin e plehrave dhe plehërishtave me bordo të duhura janë markuar 30 plehërishte dhe deponi në rajonin e Shkupit, Pollogut, Kërçovës, Ohrit, strugës dhe rajone të tjera në Maqedoni”, thonë nga Qendra.

Aksioni është pjesë e projektit “Komunitete krijuese e Qendrës Bashkëkohore Artistike – Shkup, e përkrahur nga Projekti i USAID-it për pjesëmarrje civile. (koha.mk)

1200 drunj në të gjithë Shkupin

Shkup, 21 mars – Ekipet e NP “Parqe dhe gjelbërime”, dje, në ditën e parë të pranverës në mënyrë simbolike mbollën dhjetë fidane dekoruese nga llojet “thuja rosenthali” dhe “acer” dhe 1200 lule të llojit viola – manushaqe në oborrin e SHF “Mirçe Acev” në Gjorçe Petrov, ku mori pjesë kryetari i Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov, kryetari i Komunës, Aleksandar Naumovski, drejtori i NP “Parqe dhe Gjelbërime”, Adrijan Muça dhe nxënës të kësaj shkolle fillore.

“Në vijim është rregullimi i rregullt pranveror i sipërfaqeve të gjelbra në qytet. Këtë pranverë është paraparë të mbillen mbi 1200 drunj shumëvjeçar me cilësi të lartë gjetherënëse dhe me gjelbërim të përjetshëm në të gjitha komunat e Shkupit. Jemi duke punuar në ripërtëritjen e gjelbërimeve nëpër bulevarde. Qyteti kësaj pranvere do të jetë më i pasur edhe për disa parqe të reja formimi i së cilave është në vijim”, tha Shilegov.

Këto ditë po punojmë në rregullimin e parkut të ri “Ibni Pajko”, pas ndërtesës së Filarmonisë, në rinovimin e zonave të gjelbra në Qendër dhe Karposh në Bulevardin “Aradhet partizane”, në parqet në Bulevardin Serbia në Aerodrom, në Bulevardin “Boris Trajkovski” në Kisella Vodë, në rrugën “Brigada e dytë maqedonase” në Çair, si dhe në parkun pranë konviktit studentor “Kuzman Josifovski Pitu”, kumtoi shërbimi për shtyp i Qytetit të Shkupit. Kryetari i Shkupit shtoi se gjelbërimi mbetet në krye të prioriteteve të Qytetit të Shkupit dhe se me kthimin e gjelbërimit në qytet përmirësohet mjedisi jetësor dhe cilësia e ajrit. (koha.mk)

Deponia e Sveti Nikollës, as në tokë, as në qiell

Për dallim nga tetë rajonet tjera në Maqedoninë e Veriut, ndërtimi i deponisë rajonale në pjesën Verilindore dhe Lindore është një fazë më të avancuar. Përmes IPA-Fondeve janë siguruar rreth 36 milionë euro. Por, pavarësisht se është menduar se deri më tani janë tejkaluar problemet komunale, iniciativa e fundit e VMRO-së krijon vështirësi shtesë për fillimin e ndërtimit të kësaj deponie

 

Omer XHAFERI

Shkup, 21 mars – Ndërtimi i deponisë rajonale në Sveti Nikolle, ku pritet të përfundojnë mbeturinat e 18 komunave, përfshi dhe atë të Likovës, përsëri u kthye në fokus të zhvillimeve në rajonin Verilindor të Maqedonisë së Veriut. Grupi i këshilltarë të VMRO-DPMNE-së, së fundmi deri te Këshilli i Komunës së Sveti Nikollës, dorëzoi iniciativë për mbajtjen e një referendumi lokal për ndalimin e ndërtimit të kësaj deponie. Megjithatë i njëjti të mërkurën (20 mars) nuk i fitoi votat e mjaftueshme në Këshillin komunal dhe u refuzua.
Kryetarit i këtij Këshilli, Kire Alleksov, për gazetën KOHA, shprehet se është absurde të kërkohet mbajtja e referendumit kundër deponisë rajonale, në kohën kur komunat ligjërisht nuk kanë mundësi të shpallin furnizime publike, pasi që zgjedhjet presidenciale vetëm se janë caktuar.

“Iniciativa për referendum nuk u pranua. Nuk e kemi të qartë pse Këshilltarët e VMRO-së dalin kundër kësaj deponie rajonale, kur po të njëjtit gjatë mandatit 2013-2017 e kanë mbështetur ndërtimin e një deponie të tillë. Përpos disa reagimeve nëpër mediat sociale, dhe peticionet online, asnjë reagim tjetër nga qytetarët nuk ka”, tha Alleksov.
Nga ana tjetër në arsyetimin e kërkesës për referendum nga VMRO, janë shprehur se rreth 80 për qind e banorëve të Sveti Nikolles janë kundër ndërtimit të deponisë rajonale. Njëherit sektori civil dhe shoqatat ekologjike, si ajo e “Go Green”, duke e komentuar problemin me mbeturinat dhe mosndërtimin e deponimeve rajonale, shprehen se qytetarët në të shumtën e rasteve nuk janë të informuar se për infrastrukture bëhet fjalë. Sipas tyre ndërtimi i deponive rajonale nuk nënkupton vende të rëndomta ku do të hidhen mbeturinat dhe kështu do të ndotet ambienti. Por, të njëjtat parashihet të ndërtohen sipas standardeve ndërkombëtare, nga të cilat do të ketë përfitime i gjithë rajoni, duke filluar nga riciklimi, punësimet dhe prodhimi i rrymës.
Për dallim nga tetë rajonet tjera në Maqedoninë e Veriut, ndërtimi i deponisë rajonale në pjesën Verilindore dhe Lindore është një fazë më të avancuar.

Përmes IPA-Fondeve janë siguruar rreth 36 milionë euro. Por, pavarësisht se është menduar se deri më tani janë tejkaluar problemet komunale, iniciativa e fundit e VMRO-së krijon vështirësi shtesë për fillimin e ndërtimit të kësaj deponie. Ndryshe, përveç qyteteve siç janë Shtipi dhe Sveti Nikolla, në deponinë rajonale në fshatin Meçkuevski, parashihet të dërgohen (riciklohen) mbeturinat edhe nga 16 komuna tjera, përfshi Kumanovën me rrethinë, Kriva Pallankën dhe qytezat dhe fshatrat tjera.
Sipas të dhënave zyrtare të institucioneve shtetërore, në Maqedoninë e Veriut ekzistojnë 54 deponi të egra, gjegjësisht rreth 400 më të vogla. Mes tyre më problematike janë deponia e Tetovës, që paraqet problem për mbi 200 mijë banorë të këtij qyteti. Pastaj vazhdon ajo e Strugës, e cila edhe pse është rrethuar dhe rregulluar pak, vazhdon të ndizet dhe kështu ta ndotë ajrin. (koha.mk)

 

Loading...

Loading…

Link to this post